Mat för regniga dagar

Regnet öser ner och då är det sällan man är sugen på att laga en festlig måltid. Det man behöver då, det är mat som passar regniga dagar. Man kan ju fundera lite på vad som är mat för regniga dagar. Jag tänker att det är rejäl husmanskost, god och vällagad sådan. Det är mätt som gör en mätt och känns trösterik, det som på engelska kallas för comfort food. 

Comfort Food 

När det är tråkigt väder ute, då blir jag genast sugen på goda grytor, eller värmande soppor som är mustiga. Dessa rätter passar så bra. Gärna enkel mat, som inte kräver så stor insats helt enkelt. 

Tänkte ge er två olika recept på två goda comfort food rätter. En gryta och en soppa.

Fisksoppa med fänkål och saffran

För: 4-6 personer

3 styckfrysta torskryggfiléer
3 styckfrysta laxfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 morötter
1 palsternacka
1 fänkål
4 dl vatten
3 dl vitt vin
1 tomat
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
1/2 kruka dill
1 paket saffran
salt, peppar, oregano

Tina och skär fisken till kuber.

Hacka gul och vit lök. Smält smör i en gryta och ha ner löken. När löken mjuknat, ha i skivad morot, palsternacka och fänkål. Slå på vatten och vin och låt allt puttra i 10 minuter.

Ha ner fisktärningarna och hackad tomat. Tillsätt grädde, crème fraiche, dill och kryddor. Lägg på locket och låt allt sjuda i cirka 10 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om den blir för trögflytande. Servera soppan med ett gott bröd.

Mustig köttfärsgryta med bönor
För: 8 personer

2 stora gula lökar
1 kg blandfärs
1 tetra blandade bönor
1 tetra kikärtor
1 dl tomatpuré
3 msk skånsk senap
2 dl vitt vin
1,5 dl tomatolja (eller olivolja)
8 bitar soltorkade tomater i olja
2 röda chilifrukter
3 stänger blekselleri
1 burk skivade champinjoner (400g)
2 små burkar majs
2 tetror krossade tomater
2 dl vatten

Kryddor:
2 msk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 tsk chilipulver
1 tsk ancho chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk torkad koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

Hacka gul lök och stek i smör i en kastrull. När löken mjuknat, ha i köttfärsen och fräs den så den får fin yta. Skölj bönor och kikärtor och ha ner i grytan.

Rör i tomatpuré, skånsk senap, vitt vin och olja från soltorkade tomater eller vanlig olivolja. Strimla soltorkade tomater och hacka chili och selleri. Ha ner allt i grytan samt champinjoner, majs och krossade tomater och vatten. Ha i alla kryddorna, rör om och lägg på locket. Låt puttra i cirka 30 minuter eller mer. Servera gärna med färsk koriander och ris om så önskas.

 

 

6 sep 2019